Персийски килими – ръчно изработени

персийски килими

Ръчно изработени персийски килими

Колкото по-добро е качеството на ръчно изработения килим, толкова повече време е необходимо за създаването му. Пълният производствен цикъл включва: производители на вълна и багрила, дизайнери, тъкачи, както и тези, които изграждат и поддържат станове и необходимото оборудване. Най-важният фактор за качеството на персийски килими е стегнатостта и прецизността на плетенето. Персийските килими с по-фини възли са много издръжливи, но също така са много трудни за тъкане и обикновено отнемат много време. Ето защо килимите с по-висок KPSI (възли на квадратен инч) се продават по-скъпо. Други качествени фактори са: избраният клас вълна, основният материал на килима, багрилата, както и симетрията и сложността.

Когато определят цената на ръчно изработените персийски килими, професионалистите трябва да вземат предвид всички тези фактори. В Иран обикновено градските килими са много по-качествени от селските или номадските килими. Това е така, защото е много трудно за номадите и тъкачите да тъкат сложни или големи килими, които обикновено имат малък или никакъв достъп до производствена технология. Създавайки най-добрите персийски килими в света, Иран съчетава модерни технологии с водещи дизайнери и дълга традиция за непрекъснато създаване на безкрайни произведения на изкуството, толкова здрави и издръжливи, че обикновено издържат повече от сто години.

Афшар килими

Регионът Афшар е един от онези региони с персийски килими, които имат дълга и интересна история. Тези килими са кръстени на номадския народ афшар от Южен Иран, който ги тъка на ръка. Тези кперсийски илими се характеризират със специално изображение на централния елемент, т. нар. „Ботех“, древен персийски символ, представляващ куп листа, с подчертана форма на стрела и красив флорален мотив, който понякога се преплита с листни решетки. Често се използват цветове от слонова кост. Могат да включват крушовидни геометрични фигури и кокошки от домашни птици за граници. Тези персийски килими много приличат на тези от Шираз, поради което дори експертите често ги бъркат. Тъй като са изтъкани на обикновени, лесно разглобяеми и транспортируеми хоризонтални станове, те са доста малки. Истинско парче персийски килим Afshar ще озари всяка скучна стая със своя уникален дизайн и жива цветова палитра.